Kaart -> Slagterslaan

Ansichtkaart informatie

Weg naar Bobeldijk

Als u hier klikt vindt u meer informatie.
Uitgever:onbekend j
Buurt:Slagterslaan
Jaartal foto 1:ong 1910
Jaartal foto 2:2009
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Uit 'Berkhout in oude ansichten' (1976):
We blikken hier in de Slagterslaan richting Bobeldijk. De Slagterslaan werd in 1868 aangelegd en genoemd naar de burgemeester van toen: Pieter Slagter. Het droomhuis aan de linker zijde ruimde in 1965 het veld voor het bejaardenhuis 'De Berkenhof'. De twee bomen links bleven behouden. Reindert Visser liet deze prachtige woning bouwen. Later heeft vooral Volkert Nobel er lang van kunnen genieten. Vergelijkt u het heden eens met het verleden en ga nu eens op dit plekje staan. U aanschouwt dan de moderne tijd met veel nieuwbouw.

Uit: 'Uit de historie van Berkhout' (1968).
Burgemeester Slagter deelt in 1865 in de Raad mee dat de Heemraden van Drechterland een plan hebben aangenomen om, wanneer de gelegenheid zich voordoet, een weg aan te leggen van Bobeldijk naar Berkhout.
De onderhandelingen over de aankoop van het land beginnen in 1867. Het land is van Louweris Lakeman en er wordt gedurende een maand met hem onderhandeld. Daarna kan burgemeester Slagter de Raad meedelen voor fl 38,- per vierkante roede tot overeenstemming te zijn gekomen.
Het sloten maken langs de weg wordt aanbesteed aan Jan Ruiter. Hij krijgt 30 cent per el voor het slootje ten oosten van de weg en 50 cent per el voor de Laansloot ten westen. Het gelijkmaken van de weg levert hem nog 10 cent per el op.
Op 18 september 1868 is de weg al voor het publiek open gesteld en er wordt een druk gebruik van gemaakt. Pas in 1869 zal ze behard worden en worden overgedragen aan Drechterland.
 
Reacties:
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers leesbaar zijn.
Naam:Ben Mes
Datum:27 Sep 2009
Bericht:In dit huis gingen wij in de 60-er jaren naar de kapper bij Harrie Roos.
De kapsalon was links naast de voordeur.

Naam:Jan Blokker Vzn.
Datum:21 Dec 2010
Bericht:Volkert Nobel genoot aanzien in het dorp en kocht in 1924 zijn eerste automobiel, zonder daarvoor eerst rijexamen te moeten afleggen, want dat werd daarna pas ingesteld.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:10 Feb 2011
Bericht:Foto 3: b
Dezelfde plek maar dan vele jaren later.
Klik op de afdeelding om deze te vergroten></a>

Naam:Co Beemsterboer
Datum:26 Nov 2016
Bericht:Foto 4: j
Een prachtige opname van Piet Jonker van omstreeks 1912.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: