Kaart -> Walingsdijk

Ansichtkaart informatie

De Mollenboot bij de bocht in de Walingsdijk

Meer foto's en informatie
Uitgever:Onbekend
Buurt:Walingsdijk
Jaartal foto 1:omstreeks 1900
Jaartal foto 2:2013
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Dit is een wel heel oude foto, gemaakt vanaf de Beemster ringdijk. Het pand in het midden bestond uit twee woonhuizen en een hotel, genaamd Het Boothuis. Er staan drie schoorstenen op. Reizigers konden desgewenst overnachten in het hotelletje. We zien een overdekt terras voor het hotel.
In het linker deel woont anno 2013 de familie Wessels. Het middelste en het rechter deel zijn samengevoegd en wordt bewoond door de familie Dikstaal.
Rechts zien we in de verte een molen. Deze stond aan het West ter hoogte van de Koningsspil.
Het schip op de voorgrond is vrijwel zeker de Warder-Oosthuizen van Jacob Mol.

Uit: 'Stoomtrams rond Hoorn' (1982) van J. Kok.
Avenhorn werd in 1887 door een rechtstreekse schroefstoombootdienst via de Beemster ringvaart met Purmerend verbonden. Deze dagelijkse stoombootdienst werd geopend door Jacob Mol uit Avenhorn. Mol zag in Alkmaar bij de werf van zijn werkgever een stalen stoompassagiersschip liggen en hij kocht dit schip. Het schip was in 1883 in Rotterdam gebouwd. Mol gaf het schip de naam: Warder-Oosthuizen. De lengte bedroeg 24 meter en de breedte 2,74 meter.
Op zondag 29 mei 1887 begon J. Mol met dit schip de stoombootdienst Avenhorn-Purmerend. Voor zijn huis aan de Walingsdijk had hij een aanlegsteiger in de ringvaart laten bouwen. Tijdens de reis naar Purmerend konden onderweg de passagiers nog instappen in Oudendijk, Beets, Oosthuizen, Hobrede en Kwadijk.
Mol maakte er een echt familiebedrijf van. Zijn vrouw, Pietertje Spaans, runde de restauratie in de Warder-Oosthuizen, zijn zoon Jan werd machinist en als dekknecht fungeerde het familielid Jacob Mol. In de volksmond kreeg deze stoombootdienst al gauw de benaming 'Molleboot'.
In het schip was plaats voor 120 passagiers, verdeeld over een eerste en tweede klasse kajuit.
De Warder-Oosthuizen vertrok 's morgens vroeg om 05.35 uur uit Avenhorn. De reizigers kwamen niet alleen uit Avenhorn maar ook uit de omgeving. Rond 19.00 uur keerde de Warder-Oosthuizen in Avenhorn terug.
Rond het jaar 1900 werd de dienst terug gebracht tot driemaal per week. Omstreeks 1908 bezat Mol ook een vrachtschip, waarmee hij driemaal per week een vrachtdienst Avenhorn-Purmerend-Zaanstreek uitvoerde; onbekend is wanneer deze vrachtdienst eindigde.
In 1921 schafte Mol zijn eerste vrachtauto aan, deze reed nog op massieve banden. De auto werd gebruikt om bestelgoederen, die per schip in Avenhorn waren aangekomen, in de omgeving naar de besteladressen te brengen. In 1938 kwam er een tweede vrachtauto bij. De beurtvaartdienst werd toen terug gebracht tot 1 afvaart per week. Direct na de oorlog werd het schip afgevoerd.
De firma Mol werd een autotransportbedrijf en heeft zich gespecialiseerd in het vervoer van kaas.
 
Reacties:
Naam:Jan Spaans Gzn
Datum:31 May 2014
Bericht:Op dit plaatje (foto 1) woonde links in het boothuis later de wed. Koppes alwaar mijn vader is opgegroeid, want opa Gerrit was schipper op de 'Nooit Gedacht' en vervoerde zand en grint voor vele aannemers uit de buurt. Op 6-jarige leeftjd gingen alle kinderen Spaans toen al naar een opvang aan de wal, dit was in 1919. Ook hield opa de polder Mijzen boven water met ladingen grond. Na opa heeft ome Broer dit nog jaren gedaan. Er zijn na 100 jaren weinigen van de grote familie Spaans over in Avenhorn.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:22 Nov 2020
Bericht:Foto 3:
De Mollenboot in De Beets, rechts zien we meelmolen De Hoop, links op de achtergrond zien we het molenaarshuis. De foto is waarschijnlijk gemaakt door meester Aberson uit De Beets.
De houtvlotter op de voorgrond is Barend Hartog, hij werkte op de stoomzagerij in De Beets.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:22 Nov 2020
Bericht:Foto 4:
De Mollenboot in de Beemster Ringvaart.
Deze foto is aangeleverd door HV Hemony.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:22 Nov 2020
Bericht:Foto 5:
De Mollenboot in Oosthuizen.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:09 May 2021
Bericht:Foto 6:
We keren terug naar de Walingsdijk.
Deze luifel was van cafe het ‘Boothuis’. Of er ooit een drankvergunning is afgegeven is niet bekend. Het cafe werd ook gebruikt als wachtruimte voor de trekschuit richting Alkmaar en ook voor de Mollenboot.
De opname dateert van omstreeks 1900.
Deze foto en tekst zijn aangeleverd door HV Hemony.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: