Kaart -> Kathoek

Ansichtkaart informatie

Het Weggetje

Meer foto's en informatie
Uitgever:Jonker Egmond aan Zee
Buurt:Kathoek
Jaartal foto 1:omstreeks 1920
Jaartal foto 2:2014
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Uit "Avenhorn, Grosthuizen en Scharwoude in grootmoeders tijd" (1992).
Het is 1920 en Suze Moerbeek is meegelopen met de fotograaf. Ze staat er, zoals op meer foto's, midden op in haar overgooier. Het Weggetje, nu heet het Kathoek, leidde van Het Hoog naar de Beemsterbrug. Helemaal links is de kruidenierswinkel van Bruin, ernaast een grote turfschuur, later wagenmakerij van Jan Salm, en tenslotte was het weer turf- en brandstofopslag van brandstofhandel Belkom. Dan zien we de smederij van Jaap Smit, die in 1920 net was opgevolgd door zijn knecht Henk Visser en diens vrouw Marie van Straaten. Slager en veehandelaar Hannes Kramer en Aafje Ooms lieten het huis met de gebroken kap bouwen. Het huis van Louw Mol en Kniertje Veerman was hier splinternieuw, S. IJ. Bakker was de bouwkundige. Het oude huisje van Jan Belkom en Piertje de Jong werd enige jaren later daar weer naast gebouwd.
 
Reacties:
Naam:Co Beemsterboer
Datum:30 Nov 2017
Bericht:Foto 3:
Dit is een prachtige scherpe foto van Piet Jonker uit Egmond, van 1918.
De geveilde kolen werden door middel van handkarren van de veiling, vanuit de schuiten aan de haven langs de Jaagweg, naar de Kathoek gebracht, alwaar ze in beurtschepen werden geladen voor verder transport. Deze manier van overladen was erg omslachtig en tijdrovend. Er bleek grote behoefte te zijn aan een overhaal. De elektrische overhaal die tot 1954 heeft dienst gedaan, is in gebruik genomen in 1922, enkele jaren na het maken van foto 3.
Helemaal links staat Simon IJsbrand Bakker, de aannemer van Het Hoog. In het midden zien we Freek Bleeker, Frans bakker, Jan Leegwater broer van A. Leegwater, Klaas Groen (Pik), Arend Veen en Frans Schaafsma. De oude man rechts is Klaas Dikstaal, overgrootvader van Klaas en Louw Dikstaal.
Er was nog geen overhaal in 1918.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:22 May 2019
Bericht:Foto 4:
Hier zien we een groot deel van de Avenhornertjes aan de haven.
Er is net houtboelhuis geweest,
Zittend op de deur zien we Jan Kramer, de vader van Johan Kramer.
Achter het vat zit Sijvert Laan en naast hem staat Herman Kolkman.
Rechts zitten Dick Bakker, Gerrit Muntjewerff, Rienk Belkom, Siem Hottentot, Jan Oudt en Jan Zwart.
Ook zien we Bregtje Bruin, Em Smal, Trien Knijn, Vok Visser en Anne Belkom. Het meisje met de witte jurk en baret is mogelijk Trien Metselaar; Trien was in die tijd vriendin met Em Smal en Trien Knijn.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: